Bizi Takip Edin
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Otel Teknik Ekipman ve Malzemeleri Fuarı Hotel Tech Antalya 7-10 Aralık 2022 tarihleri arasında Antalya Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fuar kapsamında yapılan teknik oturumda TTMD adına değerli konuşmacılarımız merkezi soğutma sistemlerinde enerji kayıplarına neden olan "Düşük Delta T Sendromu" hakkında bilgilendirmede bulundu.
Fuar açılışında konuşan TTMD Yönetim Kurulu Üyesi ve MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, iklim krizi nedenlerinden biri olan binalarda yüksek enerji kullanımına ve otellerdeki enerji tüketimine dikkat çekerek bu yönde çözüm üretecek eylemlere gidilmesi gerektiğini söyledi.
Fuarın ilk günü yapılan ve moderatörlüğünü TTMD Antalya İl Temsilcisi Cem Çetin’in yürüttüğü TTMD oturumunda, ilk konuşmacı Ogün Okur Soğutma Gruplarında Düşük Delta Sendromunun Gereksiz Enerji Sarfiyatına Tesiri başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yıllık enerji kullanım verileri üzerinden binaların tüketim değerlerine dikkat çekerek sunumuna başlayan Ogün Okur, soğutma sistemi bileşenlerini ‘soğutma grubu, soğutma kulesi, dağıtım pompaları, tesisat ve kontrol vanaları ve soğutma kontrol sistemi (BMS)’ olarak sıraladı ve pompada sarf edilen enerji miktarıyla ilgili bilgiler aktardı. Düşük delta T sendromunu oluşturan başlıca etkenleri ‘kapalı devrelerde tesisat balanslamasının doğru olarak yapılmaması, uygun olmayan kontrol vanası kullanımı, doğru seçim yapılmayan serpantinler’ olarak açıklayan Okur; “Sabit debili sistemlere (CPF) göre primer sabit/sekonder değişken debili olan çözümler enerji tüketimini, pompa enerjisini önemli ölçüde azaltabilir. Bununla birlikte düşük delta t sendromunu neredeyse düzeltmek imkansızdır. Variable Primary Flow ise en iyi çözümdür” dedi. Okur daha sonra bina yönetim sistemi, soğutma sistem yönetimi, chiller sistem konfigürasyonu, enerji raporlama gibi başlıklarda bilgiler paylaştı.
İkinci konuşmacı Mert Bozdoğan “Soğutma Sistemlerinde Yeni Nesil Hidronik Balanslama ve Yapay Zeka ile Delta T Kontrolünün Enerji Sarfiyatına Etkisi” konulu bir sunum yaptı. Balanslama tanımını “Hidronik sistemlerde tasarım debisini elde etmek için, cihaz ve armatürlerde basınç farklarının ölçümü ve bunların tasarım değerlerine ayarlanması” olarak yapan ve balanslama gerekliliğiyle ilgili bilgiler vererek sunumuna başlayan Mert Bozdoğan, merkezi HVAC sistemlerinin enerji verimli olmadığını ve düşük delta t sendromuna yol açtığını söyledi. Serpantin ve vanaların doğru seçilmediği, çok fazla su pompalandığı, tesisatın doğru balanslanmadığı, yetersiz bakım ve kirlenme sebebiyle serpantin kapasitesinin düştüğü durumlarda delta-t sendromu gerçekleştiğini belirten Bozdoğan, sorunun çözümüne ilişkin öneriler paylaştı. Bozdoğan sunumunun son bölümünde bulut entegrasyonu ile tasarruf ve veriler ile sistem analizine değindi.
Oturumun son konuşmacısı Halil Kızılhan “Soğutma Sistemlerinde Delta-T Sendromuna Pompa Sektöründen Bakış” başlıklı sunumuna, dünya ekosisteminin çevresel etkiler sebebiyle zorlandığını, bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretiminin yeni trend olduğunu belirterek başladı. Enerjinin daha verimli kullanılması gerektiğinin altını çizen Kızılhan, pompa sektörü penceresinden enerji verimliliği, pompalarda frekans kontrollü çalışma ve sağladığı faydalar, doğru pompa seçimi gibi konulara değindi. Kızılhan verimli pompa sisteminin özelliklerini “sistemin gerektirdiği debi&basıncın doğru tespiti, tesisatın proje uygun yapılması, değişken devirli frekans kontrollü çalışma, devreye alma, test ve periyodik bakımlar” şeklinde sıraladı. Oturum, fuar katılımcıları tarafından ilgiyle takip edildi.
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.