Enerji verimliliği bilinci oluşturmak için her yıl düzenlenen Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, 11-12 Nisan 2019 tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. “Bir Kaynak Olarak Enerji Verimliliği” ana temasıyla yapılan EVF 2019 kapsamında çok sayıda panel ve oturum düzenlenirken; enerji verimliliğini içeren konular, politikalar ve stratejiler, etkinliğe katılan sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, kurumlar ve şirketler tarafından ele alındı.
Fuarın ikinci günü yapılan “Enerji Verimliliğinde Yerli Üretim ve İnovasyon” konulu oturuma, TTMD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış başkanlık etti. Kılkış kısa bir sunum yaptıktan sonra, enerji için etkin çözümler üretmenin yanında bunları akılcı ve sürdürülebilir şekilde kullanmamız gerektiğine dikkat çekti.
Fuar kapsamında, sektörel dernek temsilcilerinin katıldığı “Son Gelişmelerle Binalarda Enerji Verimliliği” konulu bir panel gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını TOBB İklimlendirme Meclisi Başkan Vekili Metin Duruk’un yürüttüğü panele, TTMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meriç Sapçı, DOSİDER Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atan, ISKAV Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yönet, İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, İZODER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emrullah Eruslu ve MTMD Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Çelimli katıldı.
TTMD adına, Tasarım Sürecinde Enerji Verimliliği Hedefleri ve Erişilen Sonuçlar başlıklı bir sunum yapan Meriç Sapçı, dünyada enerjinin %39’unu binaların tükettiğine dikkat çektikten sonra çevre, insan ve ekonomi odaklı, sürdürülebilir bina tasarımı hedefleri hakkında bilgiler aktardı. Tasarımların birbirinden kopuk ekipler tarafından değil, birbiriyle entegre çalışan birimlerce bütünleşik olarak yapılması gerektiğini söyleyen Sapçı; “Tasarımın başında bir enerji politikamız olmalı. Tasarımda yaratacağımız enerji verimliliği ile bugün binalarda kullandığımız enerjinin %30 ile %50 arasında enerji tasarrufu yapabileceğimiz görüyoruz” dedi. Meriç Sapçı son olarak tasarımda kullanılan teknolojilerin değiştiğini ve buna bağlı olarak enerji kimlik belgesi programının da güncel sistemlere entegre edilebilir olması gerektiğini belirtti.