Webinar videosu

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği tarafından düzenlenen Gazlı Söndürme Sistemleri konulu webinar 27 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Deniz Arzu Atik’in yürüttüğü webinara Abdullah Aksoğan konuşmacı olarak katıldı.

Sunumuna gazlı yangın söndürme tanımı yaparak başlayan Aksoğan, yangın söndürmede kullanılan gazların ortak avantajlarını, görünmez yangınları söndürme yeteneği, uygulamadan sonra temizlik, elektriksel iletkenlik olmaması ve doğaya saygı şeklinde sıraladıktan sonra temiz gaz tanımı ve özellikleri hakkında bilgi verdi. Temiz gaz çeşitlerini sentetik ve inert olarak ayıran konuşmacı daha sonra temiz gazların teknik farklılıklarını, kullanım amaçları ve alanları ile avantaj ve dezavantajlarını anlattı.

Aksoğan, sunumunu sistem bileşenleri bölümünde şu bilgileri aktardı: “Herhangi bir güvenlik faktörü içeremeyen ve tanımlanan deney şartları içinde oluşan yangını söndüren en düşük konsantrasyona söndürme konsantrasyonu denir. Mahalde kaçaklar ve açıklıklar olacağı varsayılarak belirlenen söndürme konsantrasyonunun güvenlik katsayısıyla (%30) çarpımından bulduğumuz oran Dizayn Konsantrasyonu olarak adlandırılır. Dizayn konsantrasyonunun belirlenmesi için gaz tipi, yangın sınıfı, güvenlik katsayısı gibi değişkenler belirlenmelidir.”

Sistem tasarımında kullanılan standartlar ve tablolarla ilgili örnekler sunan konuşmacı, hidrolik hesaplama tanımına ve önemine değindikten sonra sistem bileşen ekipmanlarını sıraladı. Abdullah Aksoğan sunumun sonunda algılama ve ihbar sistemlerinin çalışması hakkında bilgiler verdikten sonra katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Gazlı Söndürme Sistemleri Webinarı Yapıldı Gazlı Söndürme Sistemleri Webinarı Yapıldı

Bizi Takip Edin

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.