Eğitim Videosu

TTMD’nin düzenlediği Buhar Tesisatı Proje Çizimi konulu çevirimiçi seminer 8 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TTMD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Atmaca’nın yürüttüğü etkinliğe H.Tarık Güner konuşmacı olarak katıldı.

Buhar dağıtımı ve buhar kollektörleri hakkında bilgi vererek sunumuna başlayan Güner, kollektörde bazı kurallara riayet edilmesi gerektiğini belirtti; “Kollektör, buhar tesisatlarının dağıtım yeridir. Bazı kurallara uyulmalıdır. Örneğin; girişler ve çıkışlar ayrı tarafta olmalıdır. Eğer giriş çıkış karışık olursa içerde bir türbülans olur bu da kollektörden kondensin tahliyesini zorlaştırarak tesisata taşınabilir. Kondenstop buhar tesisatlarındaki kondensi tahliye etmeye yarayan aygıttır.  Kondens tahliyesi için büyük bir cep yapmak gereklidir, kondens cebine doğru bir eğim verilmelidir.”

Buhar tesisatında eğim konusuna değinen konuşmacı, ısı iletimine engel olan tabakaları, hava filmi, kondens filmi ve korozyon olarak sıraladıktan sonra buhar seperatörünü anlattı: “Buhar seperatörü, buhar içindeki su taneciklerini ayrıştıran aygıttır. Ama tahliye için kondenstop konulmazsa yanlış bir uygulama olur. Seperatörü kazan çıkışı değil de proses girişinde kullanmak genellikle daha verimlidir.” 

Kollektör üzerinden ana hat sonu örneği veren Tarık Güner, çamaşırhane özelinde buhar tesisatını detaylı şekilde anlatarak katılımcılara teknik bilgiler aktardı.  Buhar tesisatı hat çapı tayini, buhar tesisatlarında boru çap seçimi, kızgın buhar hat çap tayini ve basınç kaybına göre buhar sıcaklığı, buhar debisi hesaplama örneği paylaşan Güner, son bölümde buhar jeneratörü seçiminden başlayarak tüm buhar tesisatı proje çizimini basit bir şekilde anlattı. Dinleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği soru-cevap bölümünün ardından eğitim tamamlandı.

Bizi Takip Edin

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.