TTMD’nin düzenlediği Açık Alanlarda Gürültü Kontrolü konulu webinar 26 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TTMD Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Soğancı’nın yürüttüğü webinara Tanju Kılınçarslan konuşmacı olarak katıldı.
Akustik ve gürültü kavramlarını tanımlayarak sunumuna başlayan Kılınçarslan; otoyol, hızlı tren, metro, tramvay, havalimanı sanayi tesisi ve müzik eğlence merkezi gibi alanların yarattığı gürültü düzeyini inceleyen çevresel akustik hakkında bilgi verdikten sonra gürültü kirliliğinin sağlık üstündeki etkilerine değindi: “Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre Dünya nüfusun en az %70’inin gürültüye maruz kaldığı tespit edilmiştir. Var olan ve yapılmakta olan yeni binalar, havalimanları, otoyollar, rüzgar santralleri, hızlı tren ve metro hatları gibi yapılar gürültü kirliliğine sebep olmaktadır. En belirgin etkiler, azalmış bilişsel performans, psikolojik etkiler, stres, uyku rahatsızlıkları, kolesterol ve şeker artışı, kardiyovasküler hastalıklardır. AB’de 14 milyon insan üstünde yapılan çalışmada 6 milyon civarında uyku problemi, 70.000 hastaneye başvuru ve 16.000 erken ölüm sebebinin gürültü olduğu tespit edilmiştir.”
Yağmur, uçak, araç gürültüsü ve binaya dışardan gelen tipik çevresel gürültüler hakkında bilgi veren konuşmacı; “Noktasal gürültü kaynağından (restoran bahçesi, jeneratör, inşaat, siren, vbg.) her iki katı mesafe uzaklaştıkça 6 dBA ses azalır. Çizgisel gürültü kaynağından (karayolu, demiryolu, vbg.) her iki katı mesafe uzaklaştıkça ses 3 dBA azalır. Otoyol, raylı sistemler gibi” dedi.
Çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliği, binaların gürültüye karşı korunması hakkında yönetmelik, açık alanda kullanılan teçhizat tarafından oluşturulan çevredeki gürültü emisyonu ile ilgili yönetmelik gibi ülkemizde yürürlükte olan yönetmelikleri anlatan Kılınçarslan; bahçe, konser, festival gürültülerinin kontrolü, yağmur ve hava koşullarına bağlı gürültülerin kontrolü, araç ve yol gürültülerinin kontrolü, raylı sistemlerde gürültü kontrolü gibi başlıklarda detaylı bilgiler aktararak uygulama örnekleri verdi. Son bölümde Lyon kentinde bir bölgenin çevresel ses simülasyonuna ilişkin video paylaşan Tanju Kılınçarslan, sunumun ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.